Blog - Végvári Cukrászda

Végvári logo
Tartalomhoz ugrás

Mert én ismerem a Gabinénit!

Végvári Cukrászda
Közzététel szerző: Váradi Eszter itt Történetek · 15 December 2017
Tags: Történetek
Napjainkban természetes vendégeink számára, hogy a XVII.ker-ben négy Cukrászdánkba is ellátogathatnak, ahol a hét minden napján friss, házias süteményekkel várunk mindenkit. A Végvári Cukrászdák történetét azonban kevesen ismerik. Ebbe szeretnék egy kis betekintést engedni. A Cukrászda tulajdonosai, a Hajduk fivérek, Viktor és Barna, akik egy négy generációs cukrászdinasztia tagjai.


A történet egészen 1902-ig nyúlik vissza, mikor a testvérek dédnagyapja megalapította a család első cukrászdáját. Sajnálatos módon azonban, az 50-es évek államosítása őket sem kímélte, így 1952-ben elvették a cukrászdát a családtól. Ekkor költöztek Rákoshegyre, és 1957-ben megnyitotta kapuit a ma is működő első Végvári Cukrászda a Baross utcában. Viktor és Barna édesanyja Végvári Gabriella , akit a kerületben oly sokan ismernek és szeretnek, adta át a szakma szeretetét és annak minden csínyját bínyját gyermekeinek, akik csakúgy mint Gabi néni annak idején szinte a cukrászatban nőttek fel, ott játszottak, és akaratlanul szívták magukba azt a mérhetetlen szakmai alázatot, amely elengedhetetlen feltétele annak, hogy ma, 4 üzlettel, a kerület jelentősebb pontjain, vásárlócentrikus, családbarát környezetben tradicionális receptek szerint készített saját cukrászüzem által kiszolgált üzleteiket működtessék. Az ő gyermekeik pedig tovább vigyék ezt a nagymúltú családi örökséget, hagyományt, amely kihalófélben van a mai modern, gépesített, személytelen világban. Annyi szép történetet, annyi emléket őríznek a falak, amik ma is állnak. Gyakran halljuk a vendégektől, akik kisunokájukat hozzák egy finom süteményt enni, hogy én ismerem ám a Gabi nénit…

És valóban. Hiszen Több mint 60 éve él a kerületben, és a mai napig aktívan besegít és részt vesz a cukrászdák termelésének ütemezésében, ötleteivel és személyes tapasztalataival. Amikor kedvesen mondják a vásárlóink, hogy én még Gabi nénivel jártam iskolába, ismertem a szüleit, gyerekkoromban onnan kaptam fagylaltot, ha jó jegyet kaptam az iskolában. A Végvári Cukrászdában találkoztam az első szerelmemmel, onnan rendeltük az esküvői tortánkat. Rengeteg emlék illat és élmény, ami szinte már történelem. Mind hozzánk fűződik. Olyan jó volna egy kicsit megállni, és fellapozni azt a képzeletbeli emlékkönyvet, vagy fotóalbumot, melynek kicsit már talán megsárgult lapjain ott szerepelnek azok a mosolygós, mára gondos nagymamákká érett kisgyermek arcok, egy egy szülinapi tortával, menyasszonyként, álmokkal teli gyönyörű arccal, ahogy épp az esküvői tortájukat vágják fel.

Azóta tisztességben munkában megőszülve, kicsit fáradtan, de jönnek hozzánk hűségesen, és mesélik, hogy akkor még nem volt ennyi féle fagylalt, csak öt ízből lehetett választani, csokoládé, vanilia, eper, citrom, puncs, de azok  a világ legfinomabb fagylaltjai voltak. És mára, amikor 20-30 féle ízű fagylaltot kínálunk egyszerre a vendégeknek, a legmodernebb trendi ízeket, követve a divatot, a vásárlók igényeit, mégis a legnagyobb dicséret az, amikor a törzsvendégek azt mondják. Nálunk semmi sem változott, ennek a puncsnak pont olyan az íze, mint gyerekkorukban, az első fagylaltnak, amit szintén nálunk ettek. És ez felelősség. Igazi kihívás. Megszerezni a vendégeket talán nem is olyan nehéz. Elcsábítani őket a szép modern üzletekkel, a felkészült kedves kollégákkal, és a széles választékkal, ami eredeti minőségi alapanyagokból készült házi jellegű süteményeket és fagylaltot jelent. De mi meg is szeretnénk tartani őket. Olyan módon kiszolgálni az ő igényeiket, hogy holnap is hozzánk jöjjenek, hogy a következő alkalomra is tőlünk rendeljenek tortát és hogy azt mondhassák, igen ez a valódi sütemény, az igazi fagylalt, gyermekkorom íze. Ezért dolgozunk, nap mint nap óriási igyekezettel, és hálával mert a vendégektől visszakapjuk azt a sok szeretetet és pozitív megerősítést, hogy igen, így érdemes.


Vissza a tartalomhoz