Blog - Végvári Cukrászda

Végvári logo
Tartalomhoz ugrás

10 éves a Belga krémes

Végvári Cukrászda
Közzététel szerző: Váradi Eszter itt Események · 31 Január 2018
Tags: Események
Ahogy visszatekintünk, szinte hihetetlen, hogy már 10 éve történt. Gyönyörű napsütéses reggel volt.  Mestercukrászunk Hajduk Barna a nagypapa receptgyűjteményét lapozgatta. Sokkal fontosabbak a gyökerek, mint azt mi a mindennapokban gondolnánk. Fontosak az alapok.


Nálunk mindennek az alapja a generációkon át örökített tudás, melyet a nagyszülők hagytak unokáikra. De egy igazi cukrászban ott van a megújulás iránti vágy, az, hogy valami egyedit, mást, mait, alkothasson. És ezen a madár csicsergős reggelen Barna gondolt egy nagyot, és nagynapája eredeti krémesreceptjét tovább gondolta. Nálunk a krémes a legnépszerűbb sütemény. Imádják a vendégeink. Műhelyünkben többféle változatát is készítjük.  Házi krémest, sima krémest, de a két legnépszerűbb, melyet a hét minden napján készítünk a francia és a belga krémes. Mert tényleg mindenki szereti, az idősebb korosztálytól a legfiatalabb  kis vendégekig. A tradicionális házi sütemények eredeti receptje adja a fő csapásvonalat a termelésben napjainkig. Azonban ahhoz, hogy folyamatosan fejlődhessünk, ha kell tudjunk újítani, a piacon megjelenő legmodernebb alapanyagokat és trendeket is figyelemmel kell kísérnünk.

De kanyarodjunk csak vissza ahhoz a naphoz, amikor megszületett a mi belgánk. Az alap ihletet nagypapa receptgyűjteménye adta, és a krémes íratlan alapjai , ami a valódi, állati eredetű 35 % zsír tartalmú  tejszín, vanilia rúd, tej, tojás, friss ropogós krémlap. Mindezt megbolondította egy kis  krokant pralinéval. A tetejét pedig belga étcsokoládéval húzta át. És hogy milyen lett a végeredmény? Azt nem tudnám szavakkal leírni. Így született meg ez a tökéletes sütemény. A legnépszerűbb termékünk. Barna a cukrászkollégáját kérdezte, mi legyen a neve. Ő pedig rávágta, hogy legyen belga, hiszen belga étcsokoládét használtunk hozzá, ami önmagáért beszél.

Így lett emlékezetes és felejthetetlen ez a januári napsütéses délelőtt, mikor a mester cukrász mert egy nagyot álmodni, és tovább gondolta nagypapája tökéletes receptjét. Azóta is gyártjuk, és mivel soha senki nem védette le, talán nem is tudják a vendégek, hogy ez a krémes a miénk.  Annyira bevált, hogy semmit nem kell hozzátenni, vagy elvenni belőle, mert minden pont úgy jó benne, ahogy van, már 10 éve. Ma egy kicsit álmodozó hangulatban vagyok én is, és elképzelem, hogy egyszer majd ez a belga krémes recept is megsárgul, és egy értékes kincs lesz a kisunokák recept gyűjteményéből, hiszen ami nekünk a jelen, az a mi gyerekeinknek, és egykor majd unokáinknak egy régi emlék, egy megsárgult papírlap marad csupán.

A jelen eseményei, a mai nap nagy csodái így válnak történelemmé, és viszik tovább a régi receptek varázsát, azokat a kellemes vaniliás illatokat, melynek emléke sokakban ma is él. Össze fonódik a jelenünk és a múltunk, az elmúlt 60 év elkészült tortái, melyek már csak a régi képeken és az emlékezetünkben vannak jelen. Segítsetek felidézni őket. Siessetek haza és lapozzátok fel a nagyi fénykép albumát, mert ott lapul egy egy fotó, a felejthetetlen  születésnapokról, ahol az ünnepelt a mi tortánkat kapta, vagy egy nálunk készített fénykép a szeretteinkről. Nosztalgiázzunk együtt, osszátok meg velünk a közös emlékeket. Idézzük fel az ünnepi hangulatot , a sok szeretetet, örömet, mosolyt, a boldogságot, amit közvetve kicsit mi is okoztunk a finom sütikkel tortákkal . Elevenítsük fel együtt az eltelt éveket.


Vissza a tartalomhoz