Nehezen találom a szavakat,a gondolataim pedig csak úgy cikáznak a keserédes emlékeimben. Szelezsán Mónika kolléganőnk több mint 10 éven át dolgozott nálunk. Vidámsága és vendégszeretete a Helikopter lakóparkban található Végvári Cukrászdánk védjegyévé vált.

Januárban derült ki, hogy Móni beteg. Vizsgálatok sora kezdődött, majd fény derült rá, hogy sajnos komoly a baj. De ő nem hátrált meg, hiszen mindig is úgy élt, hogy a felmerülő problémákra megoldandó feladatként tekintett csupán, és állta a sarat. Most sem volt ez másként. Hitt és bízott, és minden megpróbáltatás és fájdalom ellenére sosem adta fel. Sajnos idén augusztusban Mónikát legyőzte egy szörnyű betegség.

Már több éves múltra visszatekintő hagyomány nálunk a szeretet gombóc. Minden évben,a vakációt megelőző két hetében, azzal kedveskedünk a kerület összes óvodás és iskolás gyermekének,hogy szeretet gombóc programunk keretében kevesebb mint fél áron fagyizhatnak nálunk a csoportok.

Az ötlet szülőanyukája kolléganőm, Havasi Magdolna, aki gazdasági vezetőként dolgozik a Végvári Cukrászdáknál. Cégünk talán közhelyesnek tűnő üzletpolitikája, hogy a vendégeink elégedettsége számunkra a legfontosabb. Valóban így van. Kis közösségünk, Budapest legnagyobb kerülete, összetartó, figyelmes, baráti közösség, ahol szinte mindenki ismeri egymást. Sokan itt születtek, itt cseperednek fel gyermekeink, itt élünk együtt, egy segítőkész és figyelmes közösségben, ahol a Végvári Cukrászdák szerves részei ennek a lakóközösségnek, ahol jó lenni, ahova érdemes jönni. Együtt készülünk a születésnapokra, esküvőkre, a meghitt baráti beszélgetésekre.

A gyerekek egyöntetűen szeretik a fagylaltot. Ahogy közeleg a nyári szünet, fogynak a tankönyvben a lapok, egyre hosszabbak a nappalok, és reggelente a kellemes meleg napsugarak simogatják az arcunkat. Nyáron mindenki kicsit boldogabb, pozitívabb, mosolygósabb. A gyerekeket pedig egyre nehezebb a tantermekben tartani.

Napjainkban természetes vendégeink számára, hogy a XVII.ker-ben négy Cukrászdánkba is ellátogathatnak, ahol a hét minden napján friss, házias süteményekkel várunk mindenkit. A Végvári Cukrászdák történetét azonban kevesen ismerik. Ebbe szeretnék egy kis betekintést engedni.

A Cukrászda tulajdonosai, a Hajduk fivérek, Viktor és Barna, akik egy négy generációs cukrászdinasztia tagjai. A történet egészen 1902-ig nyúlik vissza, mikor a testvérek dédnagyapja megalapította a család első cukrászdáját.

Sajnálatos módon azonban, az 50-es évek államosítása őket sem kímélte ,így 1952-ben elvették a cukrászdát a családtól. Ekkor költöztek Rákoshegyre, és 1957-ben megnyitotta kapuit a ma is működő első Végvári Cukrászda a Baross utcában.

 

Ahogy visszatekintünk, szinte hihetetlen, hogy már 10 éve történt. Gyönyörű napsütéses reggel volt. Mestercukrászunk Hajduk Barna a nagypapa receptgyűjteményét lapozgatta. Sokkal fontosabbak a gyökerek, mint azt mi a mindennapokban gondolnánk. Fontosak az alapok. Nálunk mindennek az alapja a generációkon át örökített tudás, melyet a nagyszülők hagytak unokáikra. De egy igazi cukrászban ott van a megújulás iránti vágy, az, hogy valami egyedit, mást, mait, alkothasson. És ezen a madár csicsergős reggelen Barna gondolt egy nagyot és nagypapája eredeti krémes receptjét tovább gondolta.