Blog - Végvári Cukrászda

Végvári logo
Tartalomhoz ugrás

A Somlói galuska

Végvári Cukrászda
Közzététel szerző: Zsilina Enikő itt Történetek · 4 Október 2024
Tags: Történetek
A Somlói Galuska, Magyarország egyik legismertebb desszertje, valóságos klasszikus a hazai cukrászatban.

Története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor Szőcs Béla, cukrászmester megalkotta ezt a finomságot, azonban az eredeti ötlet Gollerits Károlytól, a Gundel akkori főpincérétől származott.

Az édesség első nagy sikere az 1958-as brüsszeli Világkiállításon érkezett el, ahol bemutatása után rangos szakmai díjat is nyert.

Az eredeti Somlói galuska lényege a háromféle piskóta (vaníliás, diós, kakaós), amelyet vaníliakrémmel, csokoládészósszal és tejszínhabbal rétegeznek.
A desszert azóta számos variációban készül, de alapjaiban mindegyik változat megőrzi az eredeti recept hagyományait.

Nevét Szőcs Béla lakóhelyéhez közeli fóti Somlyó-hegyről kapta, azonban a legenda szerint Brüsszelben a versenyen az egyik bíró véletlen elhagyta az Y-t a szó végéről, így végül Somlyói Galuska helyett Somlói Galuska néven vonult be a történelembe.

Ma a Somlói galuska gyakorlatilag alapdarab minden cukrászdában. Generációk kedvencévé vált, megőrizve népszerűségét mind a hazai, mind a külföldi vendégek körében.


Vissza a tartalomhoz