A Somlói galuska
A Somlói Galuska, Magyarország egyik legismertebb desszertje, valóságos klasszikus a hazai cukrászatban.
Története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor Szőcs Béla, cukrászmester megalkotta ezt a finomságot, azonban az eredeti ötlet Gollerits Károlytól, a Gundel akkori főpincérétől származott.
Története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor Szőcs Béla, cukrászmester megalkotta ezt a finomságot, azonban az eredeti ötlet Gollerits Károlytól, a Gundel akkori főpincérétől származott.
Az eredeti Somlói galuska lényege a háromféle piskóta (vaníliás, diós, kakaós), amelyet vaníliakrémmel, csokoládészósszal és tejszínhabbal rétegeznek.
A desszert azóta számos variációban készül, de alapjaiban mindegyik változat megőrzi az eredeti recept hagyományait.
Nevét Szőcs Béla lakóhelyéhez közeli fóti Somlyó-hegyről kapta, azonban a legenda szerint Brüsszelben a versenyen az egyik bíró véletlen elhagyta az Y-t a szó végéről, így végül Somlyói Galuska helyett Somlói Galuska néven vonult be a történelembe.
Ma a Somlói galuska gyakorlatilag alapdarab minden cukrászdában. Generációk kedvencévé vált, megőrizve népszerűségét mind a hazai, mind a külföldi vendégek körében.